Tapahtumakalenteri

-

Tiistai 9.5.2023

VALO-näyttely9.5.2023 - 30.6.2023 - Hämeenlinnan Kansallisarkisto, Aittatie 2

VALO-näyttely 9.5. - 30.6. 2023

Hämeenlinnan kansallisarkisto, Aittatie 2 auk. ti-to 9-16, parillisilla viikoilla to 9-18

avajaiset tiistaina 9.5. klo 16:30

TERVETULOA!

ALEKSANTERI AHOLA-VALO & KATRI VALA

Kaksi suurta rauhan ja luonnon polestapuhujaa kohtaavat tässä näyttelyssä.

Näyttely on ollut esillà mm. Scandinavian Today (USA 1982-83) :ssä, ja 2020-luvulla Gallen-Kallelan Ja Lappeenrannan taidemuseoissa sekä Helsingin Galleria Rankka:ssa. Nyt näyttely on saapunut Hämeenlinnan kansallisarkistoon.

Ahola-Valo tunsi syvaa sielunkumppanuutta Valaan. Runot Ahola-Valo koki vahvasti kuvallisina. Hän suunnitteli ja luonnosteli kuvituksen kaikkiin Valan koottuihin runoihin. Kokoelmakirja on nähtävissä nayttelyssa.

He elivät ja kokivat 1900-luvun alun kuohunnan vuodet; sisällissodat, mailmansodat sekä sääty-yhteiskunnan kipeän muutoksen kohti demokratiaa ja yhdenvertaisuutta.

Heissà kyti sama tuli ilmaista arvojaan ja vaikuttaa taiteellaan. Vala oli tulenkantaja ja Ahola- Valo oli valonkantaja. He molemmat olivat myos kasvattajia. Ahola-Valo jatkoi elämänsä loppuun saakka visaan rakkauden työtä. Hänen syntymästään tuli 27.1.2022 kuluneeksi 123 vuotta.

Ahola- Valon arkisto on sijainnut Hameenlinnassa jo 1980-luvulta lähtien, tällä hetkellä osoitteessa Vanajantie 10. Työ jatkuu edelleen.

Sekä Vala ettà Ahola-Valo kokivat elämässään syrjintää vakaumuksensa sekä lahjomattomuutensa vuoksi. He olivat samaa tulta sielussaan kantavia omien aikojensa poikkeusyksilöitä. Heitä kumpaakin kuvataan valoisina, tulevaisuuteen toiveikkaina katsovina sekä sivistyksen voimaan luottavina persoonina. Yhteiso ja yhteiskunta lokeroivat helposti tällaiset yksilöt itsensä ulkopuolelle.

VALO-näyttelyllä kunnioitamme näiden taiteilijoiden elamãà ja perintõã.