Taideyhdistys - mukana ajassa

Tulin 20 vuotta sitten Taideyhdistyksen Juhlarahaston puheenjohtajaksi ja sen fuusioiduttua Taideyhdistykseen, ensin yhdistyksen hallitukseen ja sitten puheenjohtajaksi. Ajan merkkejä ovat olleet monet, monet ilmiöt, asiat ja kohtaamiset maailmalla, kotimaassa ja kotikaupungissa. Merkittävä tapahtuma Hämeenlinnassa oli kulttuurikeskus Verkatehtaan ilmaantuminen kaupungin kulttuurikuvaan. Seuraavassa merkittäviä tapahtumia Taideyhdistyksen elämässä.

Vuosi 2008 Hämeenlinnan Seudun Taideyhdistys ry täytti 60 vuotta. Yhdistyksen asiakirjat järjestettiin ja ne luovutettiin Hämeen maakunta-arkistoon. Yhdistys järjesti matkat Eestiin Estonia-teatteriin ja Kumuun sekä Berliinin kulttuurikohteisiin.

Vuosi 2009 Yhdistys teki kulttuurimatkat Tarttoon ja Setumaalle sekä Keski-Eurooppaan Strasbourgiin ja Alsacen alueelle. Strasbourgissa kävimme parlamentin täysistunnossa, jossa Euroopan komission puheenjohtaja Jose Manuel Barroso piti juuri yhteenvetopuheenvuoroa EP:n saavutuksista istuntokaudelle 2004 – 2009. Hän piti nykyisessä taloustilanteessa keskeisenä myönteistä Eurooppa-sanomaa, jossa kaikki poliittiset voimat yli puolue- ja kansallisuusrajojen keskittyvät panemaan täytäntöön sellaisia toimenpiteitä, jotka johtavat ulos nykyisestä lamasta kestävään pitkän aikavälin talouskehitykseen.

Hämeenlinnassa toimintakenttä muuttui niin, että kaupunkiin tuli ympäriltä paljon uusia toimijoita ja kaupunkiin uusi organisaatio. Ympäristökunnat liitettiin Hämeenlinnan kaupunkiin ja seurakunnat siirrettiin yhteisen seurakuntayhtymän alle.

Vuosi 2010 Yhdistyksemme toimintavuosi, käynnistyi vauhdikkaasti. Meille ja jäsenyhdistyk-sillemme tarjoutui ainutlaatuinen mahdollisuus LOCAL GLOBAL -taidetapahtuman järjestä-miseen EU-parlamentin tiloissa Brysselissä helmikuussa 2011. Tapahtuman mahdollisti MP Sirpa Pietikäinen.

Hämeenlinnan kaupungin syntymäpäivänä, 19. päivä tammikuuta, nähtiin ja kuultiin Verka-tehtaalla sama taidetapahtumaohjelma, joka esitettiin Brysselissä. Uutena jäsenyhdistyksenä hyväksyttiin Lautsian Kartanoteatteri ry. Kulttuurimatkat tehtiin Ilmajoen musiikkijuhlille, Saarenmaan Oopperapäiville Viroon ja Unkariin, Pecsin kaupunkiin.

Vuosi 2011 Yhdistys osallistui LOCAL GLOBAL -taidetapahtumaan 7. - 11.2.2011. Tapahtuman ja näyttelyn tyylikkäästä visuaalisesta ilmeestä vastasi Sinebrychoffin taidemuseon johtaja Ulla Huhtamäki.

Kuorojen ohjelmistosta vastasi Anneli Julen ja Kanta-Hämeen Lausujia ohjasi Pirjo Mäki. Matkaan ilmoittautui n 130 henkeä, esiintyjiä, roudareita ja jäseniä. Komissaari Olli Rehn tervehti ilolla taidetapahtuman toteutusta. Sirpa Pietikäisen ” talli” avustajineen teki hartiavoimin töitä tapahtuman onnistumiseksi. Tapahtuma oli ensimmäinen laatuaan Suomesta Brysselin EU-parlamentin käytäville. Taide- ja kulttuurimatkan näyttelyistä ja avajaisista tehtiin 40-sivuinen kuvateos.

Yhdistys järjesti matkat Saarenmaan Oopperapäiville ja syyskaudella käytiin tutustumassa Oslon ympäristöön sekä Helsingin uuteen Musiikkitaloon. Vuoden aikana käväistiin myös Berliinin joulutoreilla.

Vuosi 2012 Kulttuurimatkamme johti Italiaan, samalla avustimme Sibelius-opiston oppilaita roudaamalla heidän soittimiaan laivalla ja bussilla välillä Hämeenlinna-Helsinki- Milano. Kävimme myös Allegro-junalla elämysreissulla Viipurissa, jossa tutustuimme Viipurin taidemuseoon ja Alvar Aallon suunnittelemaan kirjastoon. Matkan varrella poikkesimme Terijoella.

Vuosi 2013 Yhteisöllisyys ja toisten huomioiminen on tärkeätä. Hämeenlinnan Seudun Taideyhdistys on 65-juhlavuoden aikana opettanut ja kasvattanut jäseniä ja jäsenyhdistyksiään kulttuuriin ja sen kuluttamiseen. Teimme bussilla kiertomatkan laivalla Saksaan, Luxemburgiin ja Hollantiin. Marraskuussa pidettiin yhdistyksen 65-vuotisjuhlakokous ja Katupeili-juhla Raati-huoneen juhlavissa tiloissa.

Yhdistyksen säännöt päivitettiin uusiksi ja saimme myös uuden Pirkko-Liisa Kilven suunnitte-leman logon. Luennoilla tutustuttiin länsieurooppalaliseen kulttuuriin yhteistyössä Vanajaveden opiston kanssa. Juhlanäyttely rakennettiin pääkirjaston yläaulaan.

Vuosi 2014 Hämeenlinnan kaupunki ja seurakunta täyttivät 375 vuotta. Yhdistykseemme liittyi kaksi yhdistystä, Viihdekuoro Cantitores ja Hämeenlinna-Seura.

Järjestimme viisiosaisen luentosarjan Hansakaupungit – keskiajan elämää Itämeren äärellä. Kävimme myös tutustumassa Gdanskiin ja Puolan hansakaupunkeihin Elblagiin ja Toruniin sekä vierailimme Kustaa Vaasan jalanjäljillä Tukholmassa.

Vuosi 2015 Jean Sibeliuksen syntymästä oli kulunut 150 vuotta. Yhdistyksemme oli juhla-vuodessa mukana ”Sydämeni laulu"- teemalla. Teimme taide- ja kulttuurimatkan Saksaan Berliiniin filharmonikkojen konserttiin. Toteutimme maailmanlaajuiset, ”Onnea Jean Sibelius” -postitaidenäyttelyn Verkatehtaalla ja Kirjataidenäyttelyn pääkirjastossa. Kokosimme Taidekirjan kansainvälisen kirjataidenäyttelyn taiteilijoiden lähettämistä teoksista ja lähetimme sen kaikille näyttelyyn osallistuneille. Anna-Maija Bergman vastasi julkaisusta.

Lokakuussa toimintavuotemme huipentui Verkatehtaalla Vanajasaliin jäsenyhdistystemme ohjelmistolla toteutettuun Sydämeni laulu -spektaakkeliin, joka oli rakkaudentunnustus Hämeenlinnalle. Kokosimme pienen vihkosen runoja, Sydämeni lauluja, joita luettiin juhlassa.

Vuosi 2016 Vuosi oli organisaation uudistamisen ja suunnittelun vuosi. Liityimme mukaan Settlementti-yhdistyksen Silta-hankkeeseen, jossa edustamme hämeenlinnalaista kulttuuri-sektoria. Uusia jäsenyhdistyksiä hyväksyttiin yhdistykseemme: Hämeenlinnan Orkesteriyhdistys, Wanaja-Seura, Kuvataideyhdistys Ars-Häme ja Kettuki.

Vuosi 2017 Itsenäinen Suomi 100 -vuotta juhli teemalla YHDESSÄ. Toukokuussa Hämeenlinnan Taiteilijaseura järjesti Lasikatto-näyttelyn Hämeenlinnan pääkirjastossa Eurooppa-päivänä. Se siirtyi Tuusulan kunnantalon Aulagalleriaan ja heinäkuuksi se tuotiin Hovinkartanon Taide-keskuksen Makasiinigalleriaan. Projektin oli suunnitellut kuvataiteilija, taidekuraattori Pirjo Heino.

Vuoden merkkitapahtuma oli Taideaarteet esiin: Sadat tarinat – kuvat – kasvot, Taidehaaste 100 päivää. Taideyhdistys haastoi kaupunkimme kaikki taidetta omistavat liikelaitokset, yhteisöt ja yksityiset henkilöt nostamaan taideteoksensa kaikkien kaupunkilaisten nähtäväksi. Mukaan ilmoittautui 40 kohdetta.

Graafikko Jirka Messman suunnitteli yhdistykselle uuden logon ja lisäksi juhlavuosi sai oman logon. Valmistaudumme yhdistyksemme 70 juhlavuoteen. Juhlat olivat Raatihuoneella 18.3.2018 teemalla Aistien juhla. Lisäksi toteutamme näyttelyitä, taide- ja kulttuurimatkoja ja tuetaan jäsenyhdistystemme juhlintaa. Uusi jäsenyhteisö Iittalan musiikin kesä ry liittyi yhdistykseen. Toteutamme myös Katupeili-lehden, jonka kautta jaamme hyvää oloa toimintakenttään. Kulttuurimatkalla käytiin Kuurin kynnäksellä.

Koko vuosikymmenen ajan olemme toteuttaneet hyvällä menestyksellä kulttuuri- ja taide-matkoja eri puolille Eurooppaa. Yhteistyössä Vanajaveden opiston kanssa toteutimme matkus-tettavan maan kulttuuriin ja taiteeseen johdattavat luennot.

Yhdessä tekemisenntarve on välttämätön elämän edellytys tässä hetkessä. Yhteisöllisyys on ihmisen sosiaalisten suhteiden muodostamaa kokonaisuutta. Yhteistyön kantavia voimia ovat luottamus, osallistuvuus, sitoutuminen, läheisyys ja motivaatio. Vanhan sanonnan mukaan, matka puolittuu yhdessä tehden. Luovuus ja itsearvoisen taiteen tai tieteen tukeminen ei ole risti-riidassa sen kanssa, että tuloksilla voi olla myös taloudellista merkitystä. Taiteesta voi nauttia, vaikka sitä ei itse omistakaan ja – kulttuuria on tuettava myös tiukkoinakin aikoina.

Hämeenlinnan Seudun Taideyhdistys ry toimii eri taiteenalojen yhdyssiteenä sekä taiteilijoiden, taiteen harrastajien ja taideyleisön vuorovaikutuskanavana. Olemme myös alueen merkittävä taidepoliittinen vaikuttaja.

Kulttuuri on henkisen ja fyysisen hyvinvoinnin rakennusaine. Tätä yhteiskuntaa vaalivat teatte-rissa käynnit, museot, taidetapahtumat tai syventyminen kirjaan, yksin tai yhteisöllisesti. Globaali maailma vaatii meiltä myös uhrauksia. Rajat ovat avautuneet, tiedonkulku ei tunne rajoja ja kulkuyhteydet ovat parantuneet. Halutaan parempaa. Sivistysvaltiot ovat vastaajia ja vastaanottajia. Ottamalla aikamatka lähtötilanteesta tähän päivään, huomaamme, että parhaim-millaan kulttuuri on meidän jokapäiväistä arkeamme ja elämäämme.